فهرست مطالب

فقه و حقوق نوین - پیاپی 3 (پاییز 1399)

نشریه فقه و حقوق نوین
پیاپی 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ستار زر کلام، سید رضا هاشمی صفحه 1

    مسئولیت مدنی تولید کنندگان ، از طریق الزام آنان به درونی کردن هزینه های مترتبه ، انجام اقدامات احتیاطی بهینه ، بهره مندی از روش های نوین جبران خسارت ممکن خواهد بود ،که موجب کاهش هزینه ، افزایش ثروت و کارایی اقتصادی نیز خواهد شد . مبانی مسئولیت مدنی و نظریات سنتی موجود ، نشان می دهد که مسئولیت محض هم ، موجب جبران قطعی خسارت وارده و هم واجد منطق اقتصادی است. تجار نسبت به طرف زیاندیده قدرتمند تر و دارای ثروت بیشتری می باشند و کنترل و اطلاعات قوی تری درباره ی فعالیت تجاری خویش و نهایتا خطر موجود و زیان وارده دارند.  بنابراین می توانند  جبران خسارات را تضمین نمایند . این مقاله نشان می دهد ، جز در موارد نادر ، امکان بهره مندی از مبنایی واحد و مشترک ، با توجه به تمام مبانی موجود حقوقی در باب تحمیل مسئولیت مدنی بر تولیدکنندگان وجود دارد، که با اتخاذ مبنایی واحد برگرفته از مبانی سنتی، می توان خسارات وارده را جبران نمود.

    کلیدواژگان: تولیدکنندگان کالا، خسارت، مسئولیت محض، تقصیر
  • دکتر ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی *، فرزانه اسکندری صفحه 2

    یکی از اسباب مالکیت، حق شفعه می‌باشد؛ برای تحقق حق شفعه شرایطی، وجود دارد که بر پایه دیدگاه مشهور فقیهان و قانون مدنی که از همین دیدگاه در این زمینه الهام گرفته است، یکی از شرایط تحقق حق شفعه، غیر‌منقول بودن مال است که بر آن اتفاق نظر وجود دارد، ولی در مورد اموال منقول چنین اتفاق نظری وجود ندارد. برخی از فقیهان به ثبوت حق شفعه در اموال منقول باور دارند و دیگران چنین حقی را در اموال منقول باور ندارند. این پژوهش، دیدگاه فقیهان را در این‌باره مورد واکاوی قرار می‌دهد و با بررسی ادله به این نتیجه دست می‌یابد که حق شفعه در همه اموال، اعم از منقول و غیرمنقول قابلیت جریان دارد. علت اینکه فقیهان بیشتر به جریان حق شفعه در اموال غیرمنقول گرایش پیدا کرده‌اند اینست که حق شفعه برای رفع ضرر وضع شده است و با توجه به این که، در اموال غیرمنقول ضرر دوام بیشتری دارد، ایشان، غیرمنقول بودن مال را یکی از شرایط تحقق حق شفعه در نظر گرفته‌اند، ولی این قضیه، نمی‌تواند دلیلی باشد بر اینکه حق شفعه در اموال منقول قابلیت جریان ندارد، بلکه، در مواردی هم حق شفعه در اموال منقول جاری می‌شود. بنابراین، اینکه غیرمنقول بودن مال در حق شفعه به عنوان یکی از شرایط تحقق حق شفعه است، توجیه منطقی نداشته و با مبانی و ادله حجیتی حق شفعه سازگاری ندارد.

    کلیدواژگان: حق شفعه، مال منقول، مال غیرمنقول، ضرر
  • رضا رهبر صفحه 3

    ماده 1212 قانون مدنی تملکات بلا عوض صغیر ممیز را صحیح و نافذ می داند حال آنکه از منظر مبانی فقهی حقوقی صحت تصرفات صغیر ممیز مورد تردید واقع شده است با استناد به ادله نقلی مانند حدیث رفع و ادله عقلی و اثبات اینکه صغیر اهلیت تصرف ندارد و لذا قصد تملک در مورد وی منتفی است و تملکات وی صحیح و نافذ نیست. متقابلا عده ایی با استناد به اصاله الصحه و اثبات اهلیت تصرف برای صغیر معتقدند که تملکات وی صحیح است.
    در این مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ایی انجام شده است به بررسی ادله 2 نظر پرداخته و به این نتیجه رسیده ایم که تصرفات صغیر ممیز صحیح و نافذ نیست و صغیر اهلیت تصرف نداشته اند لذا لازم است محتوای ماده 1212 قانون مدنی مورد تجدید نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: صغیر، اهلیت تصرف، تملک بلا عوض، صغیر ممیز، قصد تملک
  • مرتضی تقی زاده زانوقی صفحه 4

    اطفال و نوجوانان بخشی حساس و گسترده از اعضای هر جامعه را تشکیل میدهند. لازم است مخاطراتی که این گروه جمعیتی را تهدید می کند، شناسایی و برای مرتفع نمودن آن تدابیری اندیشیده شود. در سیاست جنایی ایران تا قبل از تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399، در زمینه ی مواجهه ی بدون نقص و هوشمندانه در قبال این مخاطرات با فقدان قانونی جامع و پاسخگو، بر پایه ی نیاز زمان روبرو بودیم. با تصویب قانون یادشده، ضمن تفکیک دوران طفولیت از نوجوانی و افتراقی کردن پارهای اقدامات حمایتی برای هریک از این دو دسته، در زمینه ی ساماندهی وضعیت تحصیلی دانش آموزان ایرانی و غیرایرانی، ایجاد ضمانت اجرای کیفری در مورد کوتاهی مراقبین و محافظین اطفال و نوجوانان در انجام وظایف خود، تخصصی و تسامحی کردن بخش هایی از رسیدگی به جرایم علیه اطفال و نوجوانان و جلوگیری از توسعه دادن علل موجهه ی جرم به موارد کودک آزاری، مقرراتی وضع شده است. بدیهی است برنامه ریزی برای آموزش کسانی که در قانون برای آنان وظایفی برشمرده شده است و همچنین وجود تعامل بین نهادهایی که در قانون تکالیفی را عهده دار شده اند، منجر به توفیق سیاست جنایی به منظور حمایت حداکثری کیفری و غیرکیفری از اطفال و نوجوانان بر پایه ی قانون جدید خواهد شد.

    کلیدواژگان: اطفال و نوجوانان در معرض خطر، حمایت ماهوی و شکلی، حمایت کیفری و غیرکیفری
  • کامل حمید صفحه 31

    یکی از اقسام نمایندگی‌های تجاری، «تصدی حمل و نقل» می‌باشد. فاعل این نوع نمایندگی‌ها، «متصدی حمل و نقل» نامیده می‌شود و از جمله اشخاصی است که هم قانون مدنی و هم قانون تجارت در خصوص آن اشاراتی رفته است. البته باید متذکر شد که حمل و نقل موضوع قانون مدنی از حیث ماهیت و آثار مترتب بر آن، متفاوت با نهاد همنام در قانون تجارت است، چرا که در قانون مدنی، حمل و نقل در ردیف اجاره اشخاص قرار دارد، در حالی که در قانون تجارت، این نهاد یک نوع نمایندگی تجاری (مشابه عقد وکالت) می باشد. با این وجود، در هر دو قانون مرقوم، متصدی حمل و نقل دارای حقوق و البته تکالیفی (وظایف و مسئولیت‌هایی) خواهد بود که در عمل سبب پیچیدگی قراردادهای ناظر بر حمل و نقل کالا خواهد بود. بنابراین، جهت تبیین هرچه بهتر این موضوع، در این مقاله سعی خواهیم نمود ابتدا به نحوه و شرایط تشکیل قرارداد حمل و نقل کالا و سپس به حقوق و تکالیف قانونی متصدی حمل و نقل (از منظر قانون مدنی و قانون تجارت) پرداخته شود.

    کلیدواژگان: متصدی حمل و نقل، قرارداد حمل و نقل، نمایندگی تجاری، تعهدات
  • زهره احمدیان صفحه 79

    کاهش مسئولیت در جایی تحقق یافته که جرم محقق شده و در قانون برای جرم ارتکابی مجازات تعیین شده، در عین حال به دلیل وجود شرایطی مجازات اصلی، قابل اعمال نبوده و مجازات سبک‌تری نسبت به مجازات اصلی به جای آن برفرد تحمیل می‌شود بدون اینکه به طور کلی و مطلق مجازات منتفی شود. در نظام‌های عدالت کیفری با کمک گرفتن از مفهوم حقوقی مسئولیت کاهش یافته در تلاش هستند تا چرایی و چگونگی رفتار دسته‌ای از بزهکاران را که مبتلا به نوعی ناهنجاری در عملکرد روانی هستند تبیین کنند، حال آنکه به جرات می‌توان این فرضیه را طرح کرد که مسئولیت کاهش یافته جایگاهی اساسی و قابل طرح در گفتمان قضایی حقوق ایران ندارد و مسئولیت کیفری در دو وضعیت کامل یا عدم مسئولیت مطرح شده است. مخاطب حقوق کیفری در تشخیص مسئولیت، فردی فهیم است که به لحاظ سنی، عقلی و عاطفی توانایی پاسخگویی به اعمال مجرمانه خود را داشته باشد. در حقوق کیفری این توانایی یا تحقق بلوغ سنی، عقلی و عاطفی دفعتا ایجاد نمی‌شود. بدین معنی که بین شروع سن مسئولیت کیفری و تحقق مسئولیت کیفری تام، نوعی مسئولیت کیفری نقصان یافته تعریف می‌شود.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، اراده، ادراک، مسئولیت کاهش یافته، نابهنجاری در عملکرد روانی
  • فریده بهرام صفحه 111

    هر جامعه‌ای براساس جهان‌بینی خود تعریفی از روابط بین فردی دارد و بنیان خود را برمبنای همین تعریف پی می‌ریزد. این تعریف در جامعه‌ی اسلامی برگرفته از نگاه بلند معصومین علیهم السلام و مطابق با قرآن کریم است. در نگاه اسلام همه‌ی افراد جامعه دارای کرامت هستند به ویژه زنان که از جایگاه والایی برخوردار بوده و از ارکان نظام اجتماعی محسوب می‌شوند. اخلاق معاشرت زنان در حوزه‌ی اجتماع و خانواده به سبب تاثیرگذاری عمیق وگسترده‌ی آن برای همه‌ی جامعه اهمیت ویژه‌ای دارد. به این موضوع دست کم می‌توان از دو سو نگریست؛ نخست نسبت به خود زن و منافع یا زیان‌هایی که در پی این اخلاق معاشرت متوجه او می‌شود، دوم نسبت به منافع و زیان‌هایی که از پی این اخلاق معاشرت به جامعه و سایر افراد آن می‌رسد. در مقاله پیش رو با نگاهی کلی به دو بعد یاد شده در صدد پاسخگویی به این پرسش بودیم که ‌از دیدگاه فقه و حقوق، معاشرت زنان در حوزه‌ی فعالیت‌های اجتماعی و خانواده بر چه اصولی استوار است و راهکارهای اجرای این اصول در دو حوزه یاد شده چیست؟ یافته‌های تحقیق حاکی از آن بود که در فقه به ابعاد گوناگون زندگی زنان به گونه‌ای گسترده پرداخته‌اند و می‌توان با جمع توصیه‌ها، فرامین و تعمیم مصادیق روایات، به اصول اخلاقی ارایه شده اسلام در این زمینه دست یافت و الگویی را براساس آن تعریف نمود.

    کلیدواژگان: زنان، معاشرت، خانواده، اجتماع، فقه، حقوق
  • حامد متوسل صفحه 137

    هنر طراحی و معماری مساجد در سرزمین ایران سابقه ای بیش از 1200 سال دارد که نمونه‌های فاخر این مساجد در ایران زبانزد خاص و عام می‌باشد و بی‌شک معماری اسلامی در مقطع خاصی مدیون معماری ایرانی اسلامی است. در عصر مدرنیته نه تنها نباید از کارکردهای مسجد کاسته شود بلکه بر اساس آن باید بر موثرتر شدن کارکردها تاکیدی همه‌جانبه داشت. در این عصر برخورداری از دانش و آگاهی‌ها بیشتر می‌شود که ثمره آن ایمانی قوی‌تر است. بررسی تاریخ اسلام نشان می‌دهد که مسجد به عنوان مرکزی برای انجام فعالیت‌های مختلف اعم از عبادی، اجتماعی، فرهنگی، نظامی، سیاسی و غیره دارای نقش کاملا موثری در پیشبرد اهداف دین مبین اسلام بوده است.
    مساجدی تنها با الگوگیری، اقتباس پذیری و حتی تقلید، صرفا از این آثار قدیمی ساخته شدند و با آن که این مساجد دارای بار معنایی، که هویت‌گرا به شمار می‌رود هستند اما هویت، اصول عملکردی و کالبدی دوران معاصر خود را منتقل نمی‌کنند. مقاله حاضر براساس مطالعات کتابخانه‌ای، بررسی اسناد و مدارک، مصاحبه با اساتید، صاحبنظران و مسیولان بصورت کتبی و شفاهی انجام شده است. این مقاله از نوع کاربردی-نظری می باشد که به طور کلی از دو بخش عمده مطالعات و طراحی تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: مسجد، طراحی، عملکرد، معماری، فقه و حقوق
  • سید علی جواهری صفحه 171

    فقیهان مستنداتی را برای ضمان مقبوض به عقد فاسد بر شمرده اند، روایت نبوی « علی الید ما اخذت حتی تودیه» که به عنوان قاعده « علی الید» شهرت پیدا کرده است، یکی از مهمترین مستندات ضمان مقبوض به عقد فاسد است که فقیهان، از جمله شیخ انصاری به بررسی و توضیح آن همت گماشته اند؛ لیکن اکثر ایشان پس از بررسی مفردات و توضیح مدلول روایت نبوی «علی الید»، استناد آن را برای اثبات ضمان مقبوض به عقد فاسد، تمام ندانسته اند. نگارنده در این نوشتار، پس از مفهوم شناسی مختصر بنای عقلا، کارکرد آن را در مستند سازی و کشف گستره روایت نبوی مذکور، مورد بررسی قرار داده و در نتیجه روایت را به لحاظ سندی و دلالی تمام دانسته است. هم چنین با بیانی نوین ضمان مقبوض به عقد فاسد را مستند به قاعده «علی الید» می داند.

    کلیدواژگان: ضمان، مقبوض به عقد فاسد، قاعده «علی الید»، بنای عقلا
  • محمد علی حق پناه صفحه 180

    در این مقاله به بررسی فلسفه و مبانی مجازات جلد (تازیانه) در فقه وحقوق بشر پرداخته شده است، یکی از مجازات‌های بدنی جلد می باشد که هم در قانون مجازات کشور ایران و هم در فقه جزایی اسلام به نحو شایسته‌ای پرداخته شده است. این نوع از مجازات یکی از شایع‌ترین و قدیمی‌ترین مجازات‌ها بوده و تقریبا در تمام جوامع بشری برای تنبیه و ارعاب مجرمین در قبال ارتکاب برخی از اعمال ممنوعه وجود داشته است. جلد در اسلام به عنوان یک حکم امضایی مورد پذیرش قرار گرفته و اکنون در حقوق ایران به عنوان یکی از مجازات‌های اصلی شایع و مهم در قبال برخی از جرایم حدی و تعدادی از جرایم تعزیری و بازدارنده وجود دارد. در فقه جزای اسلامی تاکید بر اجرای فوری این حکم خود، حکایت از اهمیت و عنایت شارع مقدس در اجرای آن است. هر چند که در برخی از موارد تاخیر دراجرای حکم با توجه به مولفه زمان و مکان توسط حاکم شرع پذیرفته شده است. لازم به ذکر است پرداختن به ماهیت این مجازات به لحاظ تادیب و بازدارندگی شخص مجرم و همچنین ایجاد روحیه اطاعت پذیری از دستورهای شرع مقدس اسلام توسط افراد جامعه و تاثیر مطلوب از اجرای احکام الهی در سطح اجتماع اهمیت این موضوع را دو چندان می‌کند.

    کلیدواژگان: مجازات های بدنی، فلسفه مجازات ها، جلد، فقه، حقوق بشر
  • محمد کریمی صفحه 205

    زندان به عنوان یکی از ابزارهای کیفر مجرمین، از گذشته تا به امروز یکی از اصلی‌ترین مجازات‌های مورد توجه در نظر و عمل در اکثر قریب به اتفاق حکومت‌ها بوده است. این مساله به خوبی روشن است که مجازات زندان در دوران قبل از اسلام هم اعمال می‌شده به طور مثال مطالب مذکور در سوره مبارکه یوسف بیانگر این مطلب است. هدف اصلی از نگارش این مقاله این است که به بررسی مبانی فقهی مجازات زندان در شرع مقدس اسلام با اتکا به قرآن کریم کتب فقهی و استفاده از نظرات فقهای معاصر با استناد به احادیث معتبر پرداخته شود. در بعضی از موارد مطرح شده در این مقاله نیز مواردی از جمله نحوه اعمال مجازات زندان و حبس و همچنین حقوق شخصی زندانی و محبوس با اصول اسلامی و سفارشات و سیره معصومین و همچنین مطالب مطروحه در فقه تشیع در مقابل اصول حاکم بر زندان‌های امروزی مقایسه می‌‌شود.

    کلیدواژگان: زندان، مجرمین، مجازات، فقه، تشیع، قرآن کریم، حکومت
  • فاطمه پاک سیرت صفحه 235

    اطفال و نوجوانان سرمایه‌های معنوی هر جامعه محسوب می‌شوند؛ که سلامت روح و جسم آن‌ها تضمین کننده سلامت جامعه در آینده خواهد بود. بنابراین مسایل آنان ازجمله بزهکاری این گروه نیازمند اختصاص تدابیر ویژه و مجزا می‌باشد. پیرو این ضرورت در پژوهش حاضر تلاش شده است تا تاثیر نهاد دادسرا و دادگاه ویژه اطفال و نوجوانان بر پیشگیری از جرایم این گروه ارزیابی گردد. ساختار، طرز کار و شیوه عملکرد کنشگران فرایند کیفری ویژه اطفال و نوجوانان از مرحله دستگیری تا مرحله پس از اجرای حکم، می‌تواند بنابر جهت‌گیری‌های آنان، هنجارگرایی و جامعه‌پذیری یا برعکس هنجارگریزی یا جامعه‌گریزی کسانی که آن را تجربه می‌کنند تقویت و تشدید کند و در نهایت زمینه تکرار جرم را فراهم آورد. در مقاله حاضر، خطوط اصلی پیشگیری از جرایم اطفال با تضمینات نهادهای قضایی اطفال و نوجوانان مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا هنگام دستگیری طفل یا نوجوان در اداره پلیس و در ادامه آن در مرحله تحقیقات مقدماتی، چنانچه رفتار کنشگران این نهادها با طفل یا نوجوان بزهکار کرامت مدار نباشد، می‌تواند آثار کمانه‌ای فراوانی برای وی و جامعه به همراه داشته باشد. استفاده از تدابیری چون قضا زدایی، رعایت حقوق دفاعی و تناسب در صدور قرارهای کیفری برمبنای پرونده شخصیت در این مرحله می‌تواند از ادامه‌ی فرایند کیفری جلوگیری کند؛ در مرحله دادگاه نیز با در نظر گرفتن معیارهای دادرسی عادلانه، استفاده از مشاور و مددکار اجتماعی، استفاده از جایگزین‌های حبس، مانند تعویق صدور حکم و تعلیق اجرای مجازات، می‌توان از فرستادن طفل یا نوجوان به کانون اصلاح و تربیت جلوگیری نمود. با به کارگیری همه این تدابیر، چنانچه به عنوان آخرین راهکار طفل یا نوجوان به کانون اصلاح و تربیت فرستاده شد، برنامه‌های اصلاحی این نهاد می‌تواند در امر باز اجتماعی شدن وی کمک فراوانی کرده و در نهایت از تکرار جرم این افراد پیشگیری نماید که همه‌ی این تدابیر با تکیه بر تخصص‌گرایی، جلب مشارکت مردمی و با تاکید برضرورت موضوع پیشگیری از جرم علی‌الخصوص جرایم اطفال و نوجوانان در جمهوری اسلامی ایران به منصه‌ی ظهور خواهد رسید.

    کلیدواژگان: پیشگیری، بزهکاری، دادگاه و دادسرا، عدالت کیفری، اطفال و نوجوانان
|
  • Abolfazl Alishahi Ghaleh Joghi *, Farzaneh Eskandari Page 2

    One of the causes of ownership is the right of pre-emption; There are conditions for the realization of the right of pre-emption, which according to the well-known view of the jurists and the civil law, which is inspired by this view in this field, one of the conditions for the realization of the right of pre-emption is the immovability of property. There is no such consensus on movable property. Some jurists believe in the proof of the right of pre-emption in movable property and others do not believe in such a right in movable property. This study analyzes the views of jurists in this regard and examines the evidence and concludes that the right of pre-emption can be applied to all property, both movable and immovable. The reason why the jurists are more inclined to the right of pre-emption in immovable property is that the pre-emption right has been established to compensate for the loss, and considering that the loss is more lasting in immovable property, they consider the immovability of property as one of the conditions for realizing the right. Pre-emption is considered, but this case can not be a reason that the pre-emption right can not be applied to movable property, but, in some cases, pre-emption right is applied to movable property. Therefore, the immovability of property under the pre-emption right is one of the conditions for the realization of the pre-emption right, has no logical justification and is not compatible with the principles and arguments of the pre-emption right.

    Keywords: preemptive right, movable property, immovable property, loss
  • Reza Rahbar Page 3

    Article 1212 of the Civil Code considers the non-gratuitous possessions of a minor auditor to be valid and effective, while from the point of view of legal jurisprudential principles, the validity of the possessions of a minor auditor has been questioned.
    Citing narrated evidences such as the hadith of elimination and rational evidences and proving that the minor does not have the authority to possess, and therefore the intention of possessing about him is eliminated and his possessions are not valid and effective.
    On the other hand, some believe that his possessions are correct, citing the authenticity and proof of possession for the minor.
    In this research, which has been done in a descriptive-analytical method and with reference to library sources, we have examined the evidence of 2 opinions and we have come to the conclusion that minor seizures are not valid and effective and minor seizures have not been possessed, so the content of the article is necessary. 1212 The Civil Code is being revised

    Keywords: MINOR, POSSIBILITY OF TERMINATION, RIGHT PROPERTY, SMALL DISTINCTION, INTENTION
  • Morteza Taghizadeh Zanoughi Page 4

    Children and adolescents are a sensitive and large part of the members of any society. It is necessary to identify the dangers that threaten this population group and think of measures to eliminate them. In Iran's criminal policy, before the adoption of the Law on the Protection of Children and Adolescents in 1399, we faced a lack of comprehensive and accountable law in the field of flawless and intelligent exposure to these dangers, based on the need of the time. With the enactment of the mentioned law, while separating childhood from adolescence and differentiating some support measures for each of these two groups, in order to organize the educational status of Iranian and non-Iranian students, guarantee criminal execution for negligence of caregivers and guardians of children and adolescents. Duties have been laid down to specialize and tolerate parts of the investigation of crimes against children and adolescents and to prevent the development of justifiable causes of crime in cases of child abuse. It is clear that planning to educate those for whom duties are enshrined in law, as well as the interaction between the institutions entrusted with duties in law, will lead to the success of criminal policy to provide maximum criminal and non-criminal protection for children and adolescents under the new law

    Keywords: at-risk children, adolescents, substantive, formal support, criminal, non-criminal support
  • Kamel Hamid Page 31

    One of the types of commercial agencies is "transport company". The perpetrator of this type of agency is called a "transport operator" and is one of the people referred to in both civil and commercial law. It should be noted, however, that the transport of the subject matter of the Civil Code is different in nature and its consequences from the institution of the same name in the Commercial Code, because in the Civil Code, transport is in the category of rent of persons, while in the law Business, this institution is a type of commercial agency (similar to a power of attorney). However, in both of these laws, the transport operator has rights and, of course, duties (duties and responsibilities) that in practice complicate the contracts governing the transport of goods. Therefore, in order to better explain this issue, in this article, we will try to first deal with the manner and conditions of concluding a contract for the transport of goods and then the legal rights and duties of the transport operator (from the perspective of civil law and commercial law).

    Keywords: transport operator, transport contract, commercial agency, contractual obligations
  • Zohreh Ahmadian Page 79

    Article 1212 of the Civil Code considers the non-gratuitous possessions of a minor auditor to be valid and effective, while from the point of view of legal jurisprudential principles, the validity of the possessions of a minor auditor has been questioned.
    Citing narrated evidences such as the hadith of elimination and rational evidences and proving that the minor does not have the authority to possess, and therefore the intention of possessing about him is eliminated and his possessions are not valid and effective.
    On the other hand, some believe that his possessions are correct, citing the authenticity and proof of possession for the minor.
    In this research, which has been done in a descriptive-analytical method and with reference to library sources, we have examined the evidence of 2 opinions and we have come to the conclusion that minor seizures are not valid and effective and minor seizures have not been possessed, so the content of the article is necessary. 1212 The Civil Code is being revised

    Keywords: MINOR, POSSIBILITY OF TERMINATION, RIGHT PROPERTY, SMALL DISTINCTION, INTENTION
  • Farideh Bahram Page 111

    Every society has a definition of interpersonal relationships based on its worldview and builds its foundation based on this definition. This definition in Islamic society is taken from the long view of the Infallibles (peace be upon them) and is in accordance with the Holy Quran. In the view of Islam, all members of society have dignity, especially women, who have a high status and are considered the pillars of the social system. The ethics of women's association in the field of society and family is of special importance for the whole society due to its deep and wide impact. This issue can be viewed from at least two angles; First, to the woman herself and the benefits or harms that come to her as a result of this social ethic, and second, to the benefits and harms that result from this social ethic to society and its members. In the present article, with an overview of the two mentioned dimensions, we sought to answer the question: from the point of view of jurisprudence and law, what are the principles of women's association in the field of social activities and family and what are the solutions to implement these principles in these two fields? ? The findings of the research indicated that in jurisprudence, various aspects of women's lives have been extensively studied and by collecting recommendations, commands and generalizing examples of narrations, the moral principles of Islam in this field can be achieved and a model can be defined based on it.

    Keywords: women, society, family, community, jurisprudence, law
  • Hamed Mutawassal Page 137

    The art of design and architecture of mosques in Iran has a history of more than 1200 years that the glorious examples of these mosques in Iran are well-known in particular and general, and Islamic architecture owes a certain period owes to Iranian Islamic architecture. In the age of modernity, not only should the functions of the mosque not be reduced, but according to it, there should be a comprehensive emphasis on making the functions more effective. In this age, the possession of knowledge and awareness increases, the fruit of which is stronger faith. A study of the history of Islam shows that the mosque, as a center for various activities, including worship, social, cultural, military, political, etc., has played a very effective role in advancing the goals of the religion of Islam.
    Some of the mosques in our country are mosques that have been directly influenced by traditional patterns and forms, but such mosques were built only by modeling, adapting and even imitating only these ancient works, and although these mosques have a semantic burden, which They are counted, but they do not convey the identity, functional and physical principles of their contemporary era. The present article is based on library studies, review of documents, interviews with professors, experts and officials in written and oral form. This article is of applied-theoretical type which generally consists of two main parts of studies and design.

    Keywords: mosque, design, function, architecture, jurisprudence, law
  • Seyed Ali Javaheri Page 171

    The jurists have considered the documents to guarantee the receipt of a corrupt contract. Sheikh Ansari, for example, has tried to study and explain it; However, most of them, after examining the contents and explaining the meaning of the prophetic narration of "Ali Al-Alid", have not considered its citation to prove the acceptable guarantee of a corrupt contract. In this article, after a brief semantics of the construction of the wise, the author examines its function in documenting and discovering the scope of the above-mentioned prophetic narration, and as a result, considers the narration to be complete in terms of documents and meanings. Also, with a new expression, he considers the guarantee of a corrupt contract to be based on the "Ali al-Alid" rule.

    Keywords: guarantee, acceptable to a corrupt contract, Ali Alid rule, building of wisdom
  • Mohammad Ali Haqpanah Page 180

    This article examines the philosophy and principles of flogging in jurisprudence and human rights. It is one of the corporal punishments that has been properly addressed in both the Iranian Penal Code and Islamic criminal jurisprudence. This type of punishment is one of the most common and oldest punishments and has existed in almost all human societies to punish and intimidate criminals for committing certain prohibited acts. The cover has been accepted in Islam as a signature sentence and now exists in Iranian law as one of the main common and important punishments for some limited crimes and a number of punitive and deterrent crimes. In Islamic criminal jurisprudence, the emphasis on the immediate implementation of this ruling is an indication of the importance and care of the holy sharia in its implementation. However, in some cases, the delay in the execution of the sentence has been accepted by the religious ruler due to the time and place component. It should be noted that addressing the nature of this punishment in terms of discipline and deterrence of the offender, as well as creating a spirit of obedience to the commands of the holy Sharia of Islam by members of society and the favorable effect of implementing divine commands at the community level doubles the importance of this issue.

    Keywords: Corporal Punishment, Philosophy of Punishments, Volume, Jurisprudence, Human Rights
  • mohammad Karimi Page 205

    Prison, as one of the means of punishing criminals, has been one of the main punishments considered and practiced in the vast majority of governments from the past to the present.
    It is very clear that the punishment of imprisonment was also applied in pre-Islamic times, for example, the contents of Surah Yusuf indicate this.
    The main purpose of writing this article is to study the jurisprudential principles of imprisonment in the holy Sharia of Islam by relying on the Holy Quran, jurisprudential books and using the views of contemporary jurists with reference to authentic hadiths. In some of the cases raised in this article, cases such as the manner of imprisonment and imprisonment, as well as the personal rights of prisoners and detainees with Islamic principles and the orders and conduct of the infallibles, as well as the issues raised in Shiite jurisprudence are compared with the principles governing modern prisoners. 

    Keywords: Prison, Criminals, Punishment, Jurisprudence, Shiism, Holy Quran, Government
  • Fatemeh Pak Sirat Page 235

    Children and adolescents are the spiritual assets of any society; That the health of their soul and body will guarantee the health of society in the future. Therefore, their issues, including the delinquency of this group, require special and separate measures. Following this necessity, in the present study, an attempt has been made to evaluate the impact of the Prosecutor's Office and the Special Court for Children and Adolescents on the prevention of crimes in this group.
    The structure, manner, and mode of action of juvenile delinquency actors from the stage of arrest to the post-execution stage can reinforce, according to their orientations, norm-setting and sociability, or, conversely, the norm-abstinence or sociability of those who experience it, and ultimately Provided the ground for the recurrence of the crime. In the present article, the main lines of juvenile delinquency prevention with the guarantees of juvenile justice institutions have been examined.
    In this regard, when arresting a child or adolescent in the police department and then in the preliminary investigation stage, if the behavior of the activists of these institutions with the child or adolescent delinquent is not dignified, it can have many effects for him and society. Using measures such as de-judicialization, observance of defense rights and appropriateness in issuing criminal warrants based on the personality file at this stage can prevent the continuation of the criminal process; In the court stage, by considering the criteria of a fair trial, using a counselor and social worker, using alternatives to imprisonment, such as postponing the issuance of a sentence and suspending the execution of a sentence, it is possible to prevent sending a child or juvenile to a correctional facility. By applying all these measures, if it is sent to the correctional center as a last resort for a child or adolescent, the correctional programs of this institution can help a lot in re-socializing him and ultimately prevent the recurrence of the crime of these people. Measures will emerge in the Islamic Republic of Iran, relying on professionalism, attracting public participation, and emphasizing the need to prevent crime, especially juvenile delinquency.

    Keywords: prevention, delinquency, court, criminal justice, children, adolescents